4. oktober 2018 | Line Rønn Tofte
Derfor skal du læse med:
”Skyderi”, ”knivstikkeri”, ”bandekonflikt”. Ord, der har taget overskriftsplads størstedelen af september måned. Kuglerne er bogstaveligt talt fløjet rundt i københavnsområdet. Men hvem og hvorfor? Og så kom der samtidig et forbud, der gjorde banden Loyal to FamiliaLTF/Loyal to Familia er en bande, der stammer fra Nørrebro i København, og som har bredt sig til andre dele af Danmark. Banden fik sit navn i 2013. Sidste år regnede Rigspolitiet med, at der var omkring 225 medlemmer. Banden blev forbudt den 4. september 2018…. ulovlig. Læs hvordan det hele hænger sammen i denne ‘bandekonflikt fyi’.
I Spektrums FOKUS zoomer vi ind på et emne. Her kan du danne dig et overblik, høre politikere og unges holdninger, blive klogere på perspektivet, og hvad det betyder for dig.
Du behøver ikke bo midt på Nørrebro i København for at have hørt nyheder om en bandekonflikt, der angiveligt er blusset op. Der var nærmest ikke en dag i september, som hvor det ikke fyldte overskrifter. Da bølgerne gik højest, blev der skudt 10 gange over 11 dage i Storkøbenhavn. Ifølge Københavns Politi er 21 personer varetægtsfængslet lige nu. Senest er 11 mænd er blevet varetægtsfængslet – alle sigtet for en række drabsforsøg og røverier.
Meget tydede ellers på, at banderne var faldet til ro efter sidste sommer, hvor der i gennemsnit blev skudt mere end hver tredje dag. Men roen i bandemiljøet varede ikke længe.
Ret paradoksalt flyver kuglerne bogstaveligt talt rundt, på samme tid som politikerne på Christiansborg jubler over at have indført et forbud mod banden Loyal to FamiliaLTF/Loyal to Familia er en bande, der stammer fra Nørrebro i København, og som har bredt sig til andre dele af Danmark. Banden fik sit navn i 2013. Sidste år regnede Rigspolitiet med, at der var omkring 225 medlemmer. Banden blev forbudt den 4. september 2018….. Håbet var selvfølgelig, at der så ville blive lagt låg på konflikten mellem de københavnske bander.
Det er gruppen BrothasEn bande eller gruppering, der særligt har holdt til omkring Mjølnerparken i det ydre Nørrebro. Banden har angiveligt delt sig og flere medlemmer holder til på den københavnske vestegn., som tidligere særligt holdt til på Nørrebro, der er blevet uvenner og derfor er splittet i to.
Sådan lyder forklaringen fra Torben Svarrer, der er politiinspektrør i Københavns Politi. Den ene del af Brothas holder til på ydre Nørrebro og kalder sig NNV, mens den anden del holder til på Københavns Vestegn omkring Greve og Ishøj. Og de er blevet så meget uvenner, at de skyder efter hinanden. Der er ikke nogen, der officielt har sagt, hvad konflikten mellem de to grupperinger går ud på, men gætterierne går særligt på en intern konflikt om eksempelvis handlen med hård narkotika. Og om, hvem der har ret til at handle med det i hvilke områder.
Det er væsentligt at skelne mellem den seneste konflikt her i september og sidste års bandekonflikt.
For selvom den bandekonflikten i september kommer i kølvandet på en længerevarende konflikt mellem banden Loyal to FamiliaLTF/Loyal to Familia er en bande, der stammer fra Nørrebro i København, og som har bredt sig til andre dele af Danmark. Banden fik sit navn i 2013. Sidste år regnede Rigspolitiet med, at der var omkring 225 medlemmer. Banden blev forbudt den 4. september 2018…., en bande der primært holder til i det indre Nørrebro i København, og Brothas, så har Loyal to Familia har ikke spillet en rolle i de seneste måneders skyderier, siger politiet.
I løbet af den seneste konflikt er flere personer blevet ramt og såret af skud – alle har overlevet. Og så har der været en del knivoverfald også – hvor flere er blevet stukket i ballerne, da det angiveligt skulle være ekstra ydmygende og smertefuldt. De fleste sårede har ifølge politiet haft tilknytning til bandemiljøet, men også tilfældige er blevet ramt i løbet af september. Og i et enkelt tilfælde er der blevet åbnet skudt mod politiet.
September måneds konflikt har primært udspillet sig på ydre Nørrebro og i forstæderne Ishøj og Greve på den københavnske vestegn. Her på kortet kan de steder, der er blevet skudt i 2017s konflikt og i konflikten i 2018.
Der er gået over en uge siden det seneste skyderi. Vi har spurgt politiinspektør Torben Svarrer fra Københavns Politi, om der er kommet ro på konflikten, eller hvad vi kan forvente, der vil ske fortsat.
“Det er rigtigt, at der er er kommet lidt ro på. Vi mener ikke, der har ikke været noget med forbindelse til konflikten siden sidste tirsdag den 25. september. Det har lagt en dæmper på situationen, at der lige nu er 21 personer, der sidder varetægtsfængslet. Cirka halvdelen af dem har forbindelse til Brothas og opholder sig på Vestegnen. Den anden halvdel er dem, politiet kalder NNV, som står for Nordnordvest.”
Hvilken udvikling er der fra konflikten sidste år til den, der har været nu i september?
“Konflikterne har forskelligere aktører. Men ellers ligner de hinanden jo. Det er ikke, fordi de ændrer sig meget i forhold til tidligere – de begynder tit med samme motiv. Bandekonflikten var meget langstrakt i 2017 – særligt fordi der var mange parter. Vi fængslede næsten 100 i løbet af den konflikt fra de to grupper. Men motiverne er ofte det samme. Det kan være et stofmarked, eller at nogle vil bestemme mere end andre. Den slags.
Torben Svarrer fortæller, at politiet lige nu sørger for at være ekstra synlige i gadebilledet i områderne, hvor der er blevet skudt, for at skabe tryghed.
Hvad gør I nu og fremadrettet for at sikre, at bandekonflikten ikke blusser op igen som i de seneste uger?
“Det kan jo ske overnight, at nogle kommer op at skændes, så noget blusser op. Men vi er meget til stede i områderne. Og der kører en massiv efterforskning lige nu, hvor vi undersøger, hvem der har været med til hvad og sigter dem for det. På den måde prøver vi at tage folk i miljøet væk fra konflikten. Så man kan sige, at vi spiller på flere strenge, så vi undgår at mere blusser op.”
Midt i september oprettede I en visitationszoneEn visitationszone er et afgrænset område, hvor politiet har ret til at undersøge og kropsvisitere folk for at se, om nogen har våben eller narko på sig. En visitationszone er altid midlertidig. på Nørrebro, som havde ophør den 3. oktober. Hvilken effekt har den haft?
“Det er svært at sige, da den har kørt i 14 dage, og den sidste uges tid har været rolig. Den første uge i visitationszonen var der skyderier. Men der har vi foretaget mange visitationer, og generelt mener vi, det er et godt værktøj, da den sender et signal om, at man ikke kan bære våben, for du kan blive tjekket af politiet uden grund. På den måde har vi nemmere ved at undgå nogle spontane skyderier.”
Mener I, at I har haft nok ressourcer og mulighed for at hindre skyderierne?
“Det vil jeg ikke vurdere. Vi prioriterer vores ressourcer. Når vi har en så vigtig opgave som det her, prioriterer vi, så vi har nok ressourcer til det. Det betyder selvfølgelig, at vi prioriterer at gøre noget andet mindre. Den ene dag kan der være ro på, den næste kan de blive uvenner, og så sker der noget med lynets hast.
Regeringen har sammen med Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti i foråret vedtaget Bandepakke III, der med 35 tiltag forsøger at gøre livet surt for kriminelle i bandemiljøer.
Da der sidste år var bandekonflikt mellem Loyal to FamiliaLTF/Loyal to Familia er en bande, der stammer fra Nørrebro i København, og som har bredt sig til andre dele af Danmark. Banden fik sit navn i 2013. Sidste år regnede Rigspolitiet med, at der var omkring 225 medlemmer. Banden blev forbudt den 4. september 2018…. og BrothasEn bande eller gruppering, der særligt har holdt til omkring Mjølnerparken i det ydre Nørrebro. Banden har angiveligt delt sig og flere medlemmer holder til på den københavnske vestegn., tog justitsminister Søren Pape Poulsen fra Konservative i august initiativ til at få undersøgt, om man kunne forbyde banden Loyal to Familia rent juridisk. Den slags er ikke bare sådan at gøre – allerede tilbage i 1990’erne forsøgte politikere at forbyde rockergrupper som Hells Angels og Bandidos uden held. Det kan nemlig være svært at bevise, at en gruppe som dem har et kriminelt formål og ikke bare har enkelte medlemmer, der viser sig at begå kriminelle handlinger.
Rigsadvokatens undersøgelse af, om et forbud mod Loyal to Familia kunne gennemføres, viste sig at give pote, og den 4. september blev det ulovligt at være medlem af banden.
Flere personer er allerede blevet sigtet for at bryde forbuddet ved at bære tøj med “LTF”-påtrykt.
Det vil formentlig tage tid, før man kan måle på, om forbuddet har en positiv effekt. Og diskussionen om, hvorvidt man kan stoppe bandekriminaliteten fra politisk hånd – og i så fald hvordan – fortsætter.
Straksforbuddet mod Loyal to FamiliaLTF/Loyal to Familia er en bande, der stammer fra Nørrebro i København, og som har bredt sig til andre dele af Danmark. Banden fik sit navn i 2013. Sidste år regnede Rigspolitiet med, at der var omkring 225 medlemmer. Banden blev forbudt den 4. september 2018…. trådte i kraft den 4. september.
Det betyder, at det for eksempel er ulovligt at bære bandens bluser, kasketter eller lignende med “LTF” eller “Loyal to Familia” påtrykt.
Det er også ulovligt at videreføre foreningen, og politiet kan forbyde folk med tæt tilknytning til LTFLTF/Loyal to Familia er en bande, der stammer fra Nørrebro i København, og som har bredt sig til andre dele af Danmark. Banden fik sit navn i 2013. Sidste år regnede Rigspolitiet med, at der var omkring 225 medlemmer. Banden blev forbudt den 4. september 2018…. at opholde sig på bestemte steder.
Kilder: TV2, Danmarks Radio, Jyllands-Posten, TV2 Lorry, Politiken, Regeringen.dk og Københavns Politi.