QUIZ

Quiz! Folketinget går på sommerferie – hvad har de nået i år?

22. juni 2020  |  Lucas Dandanell

Derfor skal du quizze med:

Fra næste uge kan politikerne godt finde badering og solcreme frem, for traditionen tro går Folketinget nemlig på sommerferie i slutningen af juni. Men hvad er der egentlig sket, siden de kom tilbage 1. oktober sidste år? Test dig selv her eller på Kahoot!

/10

Quiz! Folketinget går på sommeferie - hvad er der sket siden sidst?

1 / 10

I statsminister Mette Frederiksens nytårstale havde hun fokus på specielt én gruppe danskere – hvem?

2 / 10

Socialdemokratiet gik blandt andet til valg med fokus på, at pensionsalderen skulle sænkes. I den forbindelse brugte partiet en tidligere bryggeriarbejder som eksempel. Hvad hedder den mand, de brugte som eksempel?

3 / 10

I august 2019 blev USA's præsident, Donald Trump, fornærmet og aflyste sin planlagte tur til Danmark. Hvorfor blev Trump fornærmet?

4 / 10

I forbindelse med regeringens finanslov i december 2019 blev det fra april 2020 dyrere at købe en sundhedsskadelig gruppe af varer – hvilken?

5 / 10

31. august 2019 trak Lars Løkke Rasmussen sig som formand for Venstre. Hvem blev i den forbindelse ny formand for partiet?

6 / 10

I december 2019 blev et flertal i Folketinget enige om en klimaaftale. Ét af punkterne er blandt andet, at man skal have sænket udledningen af drivhusgasser inden 2030. Men med hvor mange procent?

7 / 10

I februar 2020 blev det noget udskældte uddannelsesloft afskaffet, hvilket skabte stor glæde hos studerende. Hvad betyder det for de studerende, at uddannelsesloftet er blevet afskaffet?

8 / 10

I december 2019 trak Alternativets stifter, Uffe Elbæk, sig som formand for partiet. Josephine Fock blev efterfølgende valgt som ny formand, hvilket i marts 2020 fik Elbæk og en række andre folketingsmedlemmer til at melde sig ud af partiet. Efter valget i 2019 havde Alternativet fem folketingsmedlemmer, men hvor mange har partiet nu?

9 / 10

Store dele af 2020 har været påvirket af en global pandemi. Politikerne besluttede i forbindelse med nedlukningen af landet i marts 2020 at uddele penge til virksomheder ramt af krisen. Hvad kaldte de det tiltag?

10 / 10

Ved åbningsdebatten i Folketinget i 2019 gik et klip af statsminister Mette Frederiksen viralt. Frederiksen fik nemlig grineflip. Det skete, da hun skulle fortælle, at staten havde købt cirkuselefanten Ramboline, der skulle pensioneres i Knuthenborg Safaripark, og at man i den forbindelse også købte Rambolines bedste ven, Ali. Men hvilket dyr er Ali?

FAKTA: Sådan ser et år ud for folketingspolitikerne

Som medlem af Folketinget er der rigtig mange ting, man skal nå i løbet af et år. Her er en oversigt over nogle af de ting, der skal klares hvert år:

  • Folketinget kommer tilbage fra sommerferie den første tirsdag i oktober. Reelt er de dog for længst vendt tilbage oven på sommeren. 
  • Når Folketinget genåbner, holder statsministeren sin åbningstale. I åbningstalen fortæller statsministeren, hvad regeringen gerne vil opnå i det kommende folketingsår.
  • Et par dage efter er der åbningsdebat, hvor Folketinget kan debattere statsministerens åbningstale. Den varer som regel til sent ud på aftenen.
  • Regeringen fremlægger som regel sit forslag til en ny finanslov senest 31. august. Herefter diskuterer hele Folketinget forslaget fra oktober til december. Finansloven skal være på plads inden det nye år. Ellers kan det offentlige i princippet ikke fungere, fordi budgettet ikke er på plads, og der derfor eksempelvis ikke kan udbetales løn til ansatte i det offentlige så som politimænd og pædagoger.
  • 1. januar holder statsministeren sin nytårstale.
  • I slutningen af juni er der afslutningsdebat i Folketingssalen. Den sætter punktum for det politiske år og varer mange timer.

Kilde: Folketinget.