ezgif.com-resize

SUNDHED

Spektrum spørger politikerne: Skal det være sværere at købe alkohol?

18. juni 2020  |  Maja Hagedorn Hansen

Derfor skal du læse med:

Selv om man skal være mindst 16 år for at kunne købe en øl, har langt størstedelen af alle 15-årige prøvet at være fulde. Og det er et problem, mener tre politikere. Men de er ikke enige om, hvad der skal gøres ved det.

Rasmus Horn Langhoff

Rasmus Horn Langhoff

Medlem af Folketinget for Socialdemokratiet, der sidder på regeringsmagten og har flest mandater. Han er partiets sundhedsordfører.

Socialdemokratiet

“Man skal være 16 år for at købe alkohol under 16 procent – altså øl eller lignende – og 18 år, hvis man skal have stærkere alkohol eller købe alkohol på en beværtning. Så det, at nogle 15-årige drikker så meget, er et udtryk for, at loven ikke bliver overholdt.

Der er jo tydeligvis butikker og beværtninger, der sælger alkohol til børn og unge imod bedre vidende og i uoverensstemmelse med loven, og det skal stoppes.

Det vigtigste er at sørge for, at de, som sælger alkohol, overholder loven – i stedet for at diskutere, om loven er den rigtige. Det er også en relevant diskussion, men loven er jo kun rigtig, hvis loven bliver efterlevet.

Det kan sagtens være, vi bliver nødt til at øge kontrollen, det kan sagtens være, vi bliver nødt til at skærpe straffene, og det kan være, vi bliver nødt til at være mere bissede, i forhold til at folk mister alkoholbevillinger, hvis de konsekvent bliver ved med at fylde alkohol på børn.”

Liselott Blixt

Liselott Blixt

Medlem af Folketinget for Dansk Folkeparti, der sammen med Radikale Venstre har tredje flest mandater. Hun er partiets sundhedsordfører.

Dansk Folkeparti

“Jeg bliver så irriteret over, at vi siger, vi skal stramme op og gøre det dyrere og sværere (for unge at købe alkohol, red.), mens voksne mennesker selv drikker sig i hegnet og gør meget ud af, hvor meget der skal drikkes til forskellige lejligheder. Det er så dobbeltmoralsk!

Hvis vi vil den her kultur til livs, skal der ske en holdningsændring. Også for voksne mennesker.

Det går den rigtige vej. Og jeg synes faktisk, vi får nogle mere fornuftige unge mennesker end den generation, jeg selv er fra.

I min generation var det bare “derudad“. Man skulle bare ha’ et arbejde og feste løs i weekenderne. Jeg har ikke været en disse bedre selv. Jeg er rigtig glad for, at mine børn har drukket mindre, end jeg har gjort. Jeg har drukket rigtig meget i min ungdom. Og derfor synes jeg faktisk, de unge gør det rigtig godt i dag.”

FAKTA: Danske unge drikker mest i Europa

Danske 15-årige har oftest prøvet at være fuld sammenlignet med unge fra resten af Europa. Det kan man læse i en ny undersøgelse, som også viser, at:

  • 82 procent af danske 15-årige har prøvet at drikke alkohol.
  • 65 procent af danske 15-årige har drukket alkohol inden for den seneste måned.
  • 42 procent af danske 15-årige har prøvet at være fuld mindst to gange.

Sammenligner man med resten af Europa, er det gennemsnitlig kun 37 procent af de europæiske 15-årige, der har drukket alkohol inden for den seneste måned. Og kun 20 procent, der har været fuld mindst to gange.

Kilde: Verdenssundhedsorganisationen, WHO.

Stinus Lindgreen

Stinus Lindgreen

Medlem af Folketinget for Det Radikale Venstre, der sammen med Dansk Folkeparti har tredje flest mandater. Han er partiets sundhedsordfører.

Det Radikale Venstre

“Det er ret tydeligt, at vi er nødt til at gøre noget. For de rekorder, vi sætter i Danmark er ikke noget, vi skal være stolte af.

Vi er nødt til at gøre noget for at ændre den drukkultur, der er blandt især unge.

Så vi skal have fundet ud af, hvad vi kan ændre på. Men der er oplagte ting at kigge på: prisen, tilgængelighed og en aldersgrænse.

Men jeg vil også rigtig gerne have en mere bred drøftelse af, hvordan alkoholkulturen er i Danmark. Også for os voksne. For børn og unge spejler sig i de voksne rollemodeller, de har. 

Så jeg tror, der er behov for en bredere diskussion af, hvordan vi bruger alkohol. Det er fint at bruge, men man skal bruge det rigtigt, så det ikke gør mere skade end gavn.”