Foto: Yucel Moran on Unsplash

POLITIK

Skal vi gøre det muligt at stemme online til valg? Politikere fra tre af de største partier svarer

3. juni 2020  |  Maja Hagedorn Hansen

Derfor skal du læse med:

Politikerne har før diskuteret, om vi bør gøre det muligt at stemme til valg online. Der blev det et klart nej. Men coronakrisen har givet nye perspektiver, lyder det nu fra Folketingets næststørste parti, Venstre, der er “postiv over for at åbne op for nye tiltag”.

Camilla Fabricius

Camilla Fabricius

Medlem af Folketinget for Socialdemokratiet, der sidder på regeringsmagten og har flest mandater. Hun er partiets indenrigsordfører og medlem af Folketingets Social- og Indenrigsudvalg.

Socialdemokratiet

“En vigtig grundsten i vores demokrati er, at vi har hemmelige valg. Altså, at man har mulighed for at stemme, uden andre kan se, hvad man har stemt. Derfor har vi stemmebokse, hvor der kun kommer én ind ad gangen for at sætte sit kryds.”

“Hvis man skal afgive sin stemme hjemmefra online, kan der være risiko for, at man som vælger bliver påvirket eller overvåget til at stemme noget bestemt. Det vil ikke være mange – men risikoen er der. Og det ønsker vi ikke.”

“Derudover er valgdagen også demokratiets festdag. Det er noget helt særligt og højtideligt at gå ned at stemme på den lokale folkeskole sammen med alle de andre fra nabolaget. Det ønsker vi at bevare.”

Jens Henrik Thulesen Dahl

Jens Henrik Thulesen Dahl

Medlem af Folketinget for Dansk Folkeparti, der sammen med Radikale Venstre har tredje flest mandater. Han er medlem af Folketingets Social- og Indenrigsudvalg.

Dansk FOlkeparti

“Min største bekymring er på den ene side sikkerheden omkring det. Det system, vi har i dag, er rigtig godt. Det er afprøvet. Det kan håndteres, uanset om en computer virker eller ej. Vi går ind fysisk med nogle papirstemmesedler, og vi samler dem sammen. Det er meget svært at hacke. Det er meget svært at snyde med på nogen måde.”

“Samtidig er den del af vores demokrati, der handler om, at vi gør det synligt – vi møder op på et valgsted – og at vi gør det i fællesskab og har den stemning omkring det, er med til, at vi har så høj en stemmeprocent, som vi har. Og med til at fastholde et engagement.”

“Internettet kan bruges til rigtig mange praktiske ting, hvor vi kan gøre ting snildt og hurtigt og sådan noget. Men jeg er ikke sikker på, at vores demokrati skal være snildt og hurtigt og noget, vi bare lige gør i forbifarten. Jeg tror, det skal være noget vi tænker lidt mere over.”

Anni Matthiesen

Anni Matthiesen

Medlem af Folketinget for Venstre, der har næst flest mandater. Hun er partiets indenrigsordfører og medlem af Folketingets Social- og Indenrigsudvalg.

Venstre

“Det er klart, at oven på de uger, som vi danskere nu alle har været igennem (med corona, red.), vil vi med garanti være mere positive over for, om det er nu, vi også skal kigge på digitale valgsystemer.”

“Hvis techgiganterne kan overbevise os om, at vi nu roligt kan gøre det, så er vi også konstruktive og positive over for at åbne op for nye tiltag.”

“Men det er altafgørende for vores demokrati, at vi har tillid til, at det foregår regelret, når man sætter krydset. For hvis vi oplever, at der er nogle, der kan misbruge systemerne, så skal der ikke meget til, før vi siger: “Glem det, så er vi nødt til at holde fast i de gamle, traditionelle ting, som vi stadig er mest trygge ved.”

“Når man går ind i stemmeboksen, er der ingen, der kan holde øje med én. Uanset om man så er blevet hjernevasket, inden man tog hjemmefra, eller er blevet truet af kæresten eller hvad det kan være. Så er der stadig en kæmpe frihed, når man går ind og trækker gardinet for. Så ved man, at man er alene, og at der er ikke nogen, der kan tjekke en. Og det skal man også være opmærksom på, at den frihed betyder rigtig meget.”

FAKTA: Andre lande stemmer online

I 2005 blev 2 procent af stemmerne til Estlands kommunalvalg afgivet online.

Estland var de første til at gennemføre et parlamentsvalg, hvor man kunne stemme online via e-mail. Dengang blev 5,4 procent af stemmerne afgivet digitalt.

Til europaparlamentsvalget i 2014 var 44 procent af stemmerne i Estland afgivet digitalt.

I Schweiz kunne man indtil midten af 2019 stemme online i ti af landets kantoner (delstater). Det er dog midlertidigt afbrudt, fordi der var en fejl i systemet, som kunne udnyttes til snyd.

Kilder: Folketinget, DR , ch.ch og Jyllands-Posten.