Foto: Tom Brenner /Ritzau Scanpix

ANMELDELSE

SPEKTRUM UDDELER S'ER TIL JOE BIDEN

23. okt. 2020  |  Caroline Stenderup Korch

Derfor skal du læse med: Er Joe Biden ambitiøs nok på klimaområdet, og bør han blive præsident, når han er beskyldt for at krænke kvinder? Efterskoleeleverne Anna Crone og Lucas Emil Nilsson anmelder her Joe Bidens kampagne, mærkesager og også de dårlige sager, han har haft mod sig. 

Anna Crone

Anna Crone

Jeg hedder Anna og er 16 år gammel. Jeg går på Mellerup Efterskole i 10'ende klasse. Jeg elsker at spille musik og have det sjovt med mine venner i min fritid.

Lucas Emil Nilsson

Lucas Emil Nilsson

Jeg hedder Lucas og er 16 år gammel. Jeg går på Mellerup Efterskole i 10'ende klasse. Jeg er rigtig glad for musik og film og bruger det meste af min fritid på det.

VALGkampagneN

Lucas: Jeg synes ikke, Biden er den mest karismatiske og fremtrædende figur. Men det virker for mig som om, han tager det mere stille og roligt – uden at have behov for at råbe op på samme måde som Trump. 

Anna: Jeg er enig. Jeg synes ikke nødvendigvis, at han virker svag, bare gammel. Han er jo i 70’erne. 

Lucas: Og derfor giver det også god mening, at han indtil for nyligt har ført kampagne fra sin kælder. Han sender nemlig et signal om, hvor han står i forhold til corona. Han ser alvoren i det, og vil samtidig ikke selv smittes, nu hvor han er godt oppe i årene. 

Anna: Ja, i modsætning til Trump, der først for nyligt er begyndt at gå med mundbind, og som indtil videre har benægtet coronas vigtighed. Her virker Biden meget mere ansvarlig. Jeg ville nok give Bidens kampagne 4 S’er. Han virker fornuftig, men måske også lidt halv-senil en gang i mellem. 

Lucas: Enig. Jeg synes også, at kampagnen fortjener 4 S’er. Han har nemlig bevaret roen og har kunnet forklare sig civiliseret og intellektuelt overfor Trump, trods Trumps evige forsøg på at få ram på ham.

FAKTA: JOE BIDENS kampagne

Joe Biden har har primært ført valgkamp fra sin kælder på grund af faren for coronasmitte.

Siden begyndelsen af corona har han også undgået store forsamlinger og ikke rejst lige så meget som tidligere præsidentkandidater.

Han har fået kritik for sin alder (77 år) og for at han kludrer i ordene (han stammede som barn).

Kilde: TV2  

Mærkesager

🌎 KLIMA

Anna: Det er megavigtigt, at Biden vil have USA tilbage i Parisaftalen! Da Trump trak sig ud af Parisaftalen, blev jeg så skuffet og ked af detUSA er jo en af verdens største udledere af drivhusgasser.

Anna: Men jeg synes, at Biden kunne være mere ambitiøs. Jeg er selv mere en tilhænger af the Green New Deal, da jeg synes, at der skal nogle meget radikale skridt til før, at der kommer til at ske en egentlig forskel. Men det er helt klart et skridt i den rigtige retning – særligt når man sammenligner med Trumps klimaplan.

Lucas: Jeg vil mene, at der altid kan gøres mere nu, hvor vi er i en situation med global opvarmning. Men samtidig kan jeg godt følge, at det også skal være realistisk. USA som supermagt kan ikke bruge størstedelen af deres budget på at forbedre klimaet. Jeg synes derfor, at Biden har et godt udgangspunkt.

🌈 LGBT+

Anna:  Jeg synes igen, at det er så godt, at Biden vælger at sætte fokus på LGBTQ+–samfundet. Trump har i sit præsidentskab fjernet flere og flere rettigheder fra LGBTQ+-miljøet. Så det er så godt, at der endelig kommer noget positivt fokus på dem. 

Lucas: Jeg synes ligesom Anna også, at det er vigtigt at have fokus på en så vigtig og stor del af samfundet, der i lang tid har været undertrykt og set ned på. Det er et stort plus, at Biden har sat fokus på det.

🍎 SUNDHED

Lucas: Mine bedsteforældre fra Californien har i mange år været meget konservative og stemte fx på George W. Bush i sin tid. Men så blev de ældre, og min morfar fik en blodprop i hjernen, hvilket har gjort ham lam i hele hans højre side. Det tror jeg, fik dem lidt til at indse, at det måske ikke er en helt dårlig idé med et velfærdssamfund, der passer på de ældre og de svage. På det punkt synes jeg, Biden har en god politik. 

Anna: Jeg synes helt klart, at det amerikanske sundhedssystem ikke fungerer, som det er lige nu. Der er brug for en reform som Obamacare igen. Når jeg hører Lucas’ historie om hans bedsteforældre, tror jeg faktisk, at de færreste amerikanere tænker over, hvor dårligt deres sundhedssystem egentligt er, før de selv skal bruge det, og ikke selv har råd til behandling.

Lucas: Så.. skal han have 5,5 S’er? Vi er overordnet tilfredse, og det eneste, vi lige kunne sætte en finger på, er, at hans klimapolitik godt kunne strammes en anelse? 

Anna: Den er jeg med på. 

FAKTA: JOE Bidens MÆRKESAGER

SUNDHEDSPOLITIK

Joe Biden vil formentlig forsøge at gennemføre en stor reform af sundhedsvæsnet og bygge videre på Obamacare – Barack Obamas bud på en sundhedsforsikring til alle amerikanere.

KLIMA

Joe Biden har sagt, at han vil have USA tilbage i klimaaftalen fra Paris, hvis han vinder valget. I 2017 fortalte Donald Trump, at han ville trække USA ud af aftalen.

LGBTQ+

Vinder Joe Biden valget, lover han at kæmpe mod diskrimination og ophæve det forbud mod transkønnede i USA’s militær, som Donald Trump har indført. 

Kilde: TV2

Skeletterne i Skabet

Anna: Der er flere, der har beskyldt Biden for at have krænket kvinder. Det er så forkert, og skal ikke bare tilgives. Men det kan man blive nødt til, når begge præsidentkandidaterne har voldtægtsanklager rettet mod dem. Biden har også tidligt i sin karriere udtalt sig groft om sorte, men nu støtter han ivrigt Black Lives Matter bevægelsen. Man kan selvfølgelig sige, at han har ændret sig siden 1970’erne, men jeg synes også, at det er vigtigt at have i tankerne.

Lucas: Både hans tilknytning til #Metoo og Black Lives Matter er med til at forme mit syn på Biden. At han er anklaget for seksuelt overgreb gør ham selvfølgelig til en værre person, som man ikke har lige så meget respekt for. At han tidligere har udtalt sig racistisk om sorte, er heller ikke just godt. 

Anna: Jeg hælder til at give ham 3 S’er. Hvad tænker du?  

Lucas: Jeg er nok mere på 5. Men lad os mødes på midten og sige 4.  

Anna: 4 er også godt – vi ønsker nemlig ikke, at de her skeletter i skabet skal stoppe ham fra at blive præsident.   

FAKTA: JOE Bidens Dårlige Sager

Joe Biden har været i politik i mange år, og derfor har han også nogle uheldige sager bag sig. Her er et par af dem:

#Metoo: I 2019 fortalte flere kvinder, at Joe Biden har kysset og krammet dem ufrivilligt.

Black Lives Matter: i 70’erne var han imod at få kørt sorte børn i bus til skole i hvide kvarterer.

Kilde: The Skimm