
27. maj 2020 | Caroline Tranberg
Derfor skal du læse med:
Coronakrisen har på mange måder været historisk. Også i forhold til unge i Danmark, der blev sendt hjem og afskåret fra skole og venner. Det har haft en overraskende betydning for forholdet til forældrene. Og en ikke så overraskende betydning for følelsen af ensomhed, viser en ny undersøgelse.
Jeg er 28 år gammel og journalist på Spektrum.
Jeg skriver mest om politik – hvad enten det er i Danmark, Europa eller resten af verden.
Tidligere har jeg blandt andet arbejdet på faktatjekmediet TjekDet og på DR Ultras serie KLASSEN.
Har du følt dig mere ensom, end før corona lukkede Danmark ned? Så er du ikke alene.
12.000 unge i alderen 15 til 20 år har svaret på spørgsmålet, og konklusionen er klar: Over halvdelen af både drengene og pigerne har følt sig mere ensomme.
Det viser en ny undersøgelse af unges trivsel under coronakrisen, som forskere fra Statens Institut for Folkesundhed, der hører under Syddansk Universitet, står bag.
Når de spørger ind til, hvor ofte unge føler sig ensomme under nedlukningen, er det også nogle høje tal.
Værst står det til blandt pigerne: Hvert femte – helt præcist 19 procent – siger, at de har følt sig ensomme hver dag eller næsten hver dag. Hos drengene er det 13 procent.
“Det er meget højere end det, vi ser normalt, når vi spørger til unges trivsel,” siger Veronica Pisinger, som er projektleder på undersøgelsen.
Følelsen af ensomhed bliver især påvirket af, at den daglige kontakt og støtte fra deres venner og klassekammerater ikke har været der.
“Ensomheden er størst blandt unge, der har set deres venner sjældnere end før corona, end blandt de unge, der har set deres venner, som de plejer,” siger Veronica Pisinger.
Gymnasieeleverne genkender billedet af, at eleverne oplever større ensomhed i tiden, hvor Danmark har været lukket ned.
Danske Gymnasiers Sammenslutning (DSG) har også undersøgt ensomhed blandt 1.g’ere og 2.g’ere. Her svarer 6 ud af 10, at de er blevet mere ensomme.
Det kan påvirke gymnasieeleverne både fagligt og socialt, siger Martin Mejlgaard, som er formand i DSG.
“Det sociale er afgørende for, at man kan trives i sin klasse. Og trivslen er afgørende for, at man er motiveret til undervisningen.”
Derfor synes han, det er vigtigt at investere i gymnasierne. Kronerne skal bruges på at ansætte studievejledere, skolepsykologer og afholde flere lektiecaféer – ting, der kan holde hånden under både trivslen og det faglige.
Martin Mejlgaard mener også, at eleverne skal have hjælp økonomisk.
“Nogle mister deres studiejob og kan måske ikke få tingene til at hænge sammen på SU. Derfor har jeg foreslået, at man fordobler SU’en i den her periode.”
Unge i alderen 15-20 år og fra hele Danmark blev inviteret til at svare på et spørgeskema.
Svarene blev indsamlet over tre uger.
63 procent af pigerne og 52 procent af drengene svarer, at de oftere føler sig ensomme efter nedlukningen af Danmark.
Kilder: Syddansk Universitet og Veronica Pisinger.
Coronalivet har for de fleste unge foregået hjemme med familien i stedet for ude på landets skoler.
Derfor har undersøgelsen fra Syddansk Universitet også undersøgt forholdet mellem unge og forældre under coronakrisen.
Det, kunne man tro, var mere anstrengt, når begge parter var mere hjemme. Men der ventede i stedet forskerne lidt af en overraskelse.
“Vi forventede, at det ville være en stor udfordring for unge, at de nu skulle tilbringe mere tid med deres forældre. Men der kan vi se, at flertallet siger, at de har det godt eller rigtig godt med deres forældre,” fortæller Veronica Pisinger.
Faktisk svarer omkring en femtedel, at forholdet til forældrene er blevet bedre, efter at Danmark lukkede ned.
Alligevel oplever mange, at de har haft flere konflikter med deres forældre. Og den ekstra tid med forældrene lader ikke til at erstatte savnet af vennerne.
“Indenfor forskning har der været en idé om, at det er vigtigt, at man bruger meget tid sammen med sine forældre. Men det ser ikke ud til, at samværet med ens forældre beskytter mod følelsen af ensomhed. Her er vennerne vigtigst,” siger Veronica Pisinger.
Kilder: Børne- og Undervisningsministeriet og Altinget.
Ris, ros, spørgsmål eller gode idéer – alt er velkommen! Hvis du ønsker at skrive et debatindlæg til Spektrum eller bidrage med en anden form for indlæg til vores site, inklusiv video, kontakt os. Vi hjælper med at redigere indlægget eller videoproduktionen inden det publiceres online.
Læs vores privatlivspolitik inden, du accepterer den i kontaktformularen.