artiel
Foto: Amelia Lund Dahlgaard

OPERATION DAGSVÆRK-DAGEN:

Unge med handicap i uGanda
møder fordomme om, at de smitter

6. november 2019  |  Operation Dagsværk og Spektrum 

Derfor skal du læse med:

Som ung med et handicap i Danmark, får du hjælp af staten til at gennemføre en uddannelse. I Afrika er situationen en helt anden. Derfor gennemfører 90 procent af de 2 millioner unge ugandanere med et handicap ikke en uddannelse. 19-årige Amelia Lund Dahlgaard har i sit sabbatår været frivillig for Operation Dagsværk. Sammen med andre unge har hun besøgt Uganda for at se hvilke udfordringer unge med handicap har i uddannelsessystemet og hvordan, de kan hjælpe. Læs om turen her. 

Marie Falck-Rasmussen

Denne artikel er skrevet af Operation Dagsværk.

Amelia har knap nok lagt studenterhuen på hylden, før hun går ombord på et fly til Uganda, et land som også bliver kaldt Afrikas perle. Rejsen tager hun ikke alene – med ombord er et hold af frivillige, som ligesom Amelia, har valgt at bruge det kommende halvår til at undersøge og formidle årets Operation Dagsværk kampagne om unge med handicap i Uganda. 

Under rejsen i Uganda, skal holdet af frivillige bl.a. besøge ugandiske familier, for at komme tæt på de unge med handicap og samtidigt få indblik i, hvilke problemstillinger de møder i deres hverdag.

Amelia rejser derfor til en lille landsby i det østlige Uganda, for at besøge Jane og Phiona, som lever med henholdsvis dværgvækst og cerebral parese. De bor langt fra Kampalas pulserende gader og dermed også langt væk fra mange uddannelses- og jobmuligheder.

HANDICAPPEDE MØDER FORDOMME

Jeg oplevede, hvordan Jane og Phiona, som kun er lidt ældre end mig selv, drømmer om at få en uddannelse, så de kan skabe sig en selvstændig fremtid. Desværre opdagede jeg også, at unge med handicap møder rigtig mange begrænsninger i deres uddannelsesforløb og det gjorde et stort indtryk på mig”, fortæller Amelia. Jane og Phiona er ikke alene om at være udfordret i at tage en uddannelse. I Uganda gennemfører 90 procent af unge med handicap ikke en uddannelse. Det betyder ofte, at de ikke er i stand til at forsørge sig selv eller deres familie.

FAKTA: Handicappede i uganda

  • 2 mio. unge mellem 15-24 har et handicap. I alt bor der omkring 41 mio. mennesker i landet.
  • I Uganda har 19 procent af befolkningen en eller flere typer handicap. 
  • 20 procent af befolkningen lever i ekstrem fattigdom.

  • Uganda har en af de yngste befolkninger i verden. Omkring halvdelen af befolkningen er under 18 år.

AT LEVE MED HANDICAP I AFRIKA ER SVÆRERE

Da Amelia lander på dansk jord igen, mærker hun en hel ny motivation for selve projektet. Fordi selvom mulighederne for danske unge med handicap er begrænset, så står unge med handicap i Uganda med nogle væsentlig større problemstillinger. Især myterne om handicap sætter begrænsninger for de unge og deres familiers tro på, at de unge kan få et selvstændigt liv. Fordommene siger, at handicap er en forbandelse overfor familien, og at deres handicap smitter. Det betyder også at de unge bliver afvist af skolerne, som ikke ønsker at de skal være til fare for andre børn og unge.

”På min rejse følte jeg virkelig, at jeg fik forståelse for, hvordan det er at være ung med et handicap i Uganda. Det kom til at betyde, at min motivation ændrede sig fra, at jeg generelt ville gøre en forskel, til at jeg vil være med til at skabe bedre uddannelsesmuligheder for unge.” fortæller Amelia. 

FAKTA: DET går pengene til fra operation dagsværk-dagen

  • I år går pengene fra Operation Dagsværk til at styrke unge med handicap i Uganda. 
  • 15.000 elever arbejder den 6. november.

  • Virksomheder og privatpersoner kan hyre en elev i 5 timer for minimum 350 kroner – og så går pengene til Operation Dagsværk. 

  • Læs mere om, hvad pengene præcist går til HER

Untitled-1
Phiona, Jane, Sofie og Amelia

FriviLLIG OG DEL AF NOGET STØRRE

Beslutningen om at blive fuldtidsfrivillig i Operation Dagsværk bunder i, at Amelia kan lide at gøre en forskel. Frivilligt arbejde er blevet en naturlig del af Amelias liv allerede i gymnasietiden. 

”Det er vigtigt for mig at være frivillig – på den ene eller anden måde. Du lærer nemlig dig selv at kende på godt og ondt, og derved kan du også mærke den store forskel, du gør. Jeg har været frivillig af flere omgange og udviklet mig hver gang. Det at være frivillig er en kæmpe øjenåbner, og du finder virkelig ud af, hvor meget det nytter at gøre en forskel”, fortæller Amelia som også glæder sig over sin nye relationer, hun har fået gennem sin rejse til Uganda.

Amelia håber, at ungdomsuddannelserne herhjemme i højere grad vil skabe bedre muligheder for, at eleverne kan engagere sig og få mulighed for at mærke glæden ved at række udover sig selv og blive en del af en større sag.

I Danmark har vi (sammen med Irland) rekord i frivillighed blandt unge. 

4 ud af 10 unge mellem 16-19 år arbejder frivilligt, viser en rapport fra 2018.

Kilde: Frivillighed.dk

I Danmark får du støtte til eksempelvis hjælpemidler, ekstraundervisning, en tutor eller andet alt efter, hvilket handicap, du har. Du kan desuden få et tillæg til din SU. 

En undersøgelse fra 2018 lavet af Det Centrale Handicapråd viste dog, at andelen af unge med handicap, der tager en uddannelse efter grundskolen, er faldende.