Foto: De to præsidentkandidater til det amerikanske valg i 2020, Donald Trump og Joe Biden.

VALG I USA

Fire år mere med "America First" eller ej? Så forskelligt vil Trump og Biden ARBEJDE (SAMMEN) med resten af verden

2. november 2020  |  Maja Hagedorn

Derfor skal du læse med:

Under Donald Trumps knap fire år som præsident for USA har han trukket sit land ud af en række internationale aftaler. Det vil Joe Biden gøre om, hvis det lykkes ham at smide den republikanske præsident ud af Det Hvide Hus.

Får USA’s præsident, Donald Trump, “four more years” i Det Hvide Hus, eller lykkes det udfordreren, Joe Biden, at sende ham tilbage til det gyldne Trump Tower?

I løbet af de kommende uger vil vi formentlig kende svaret, for tirsdag er det nemlig valgdag og dermed sidste chance for de amerikanske vælgere, der vil sætte et kryds ved én af de to præsidentkandidater.

Her varmer vi op med en lille oversigt over, hvordan USA’s politiske samarbejde med resten af verden har set ud under Trump – og hvad vi kan forvente, hvis Biden overtager posten fra januar 2021.

FAKTA: VALG I USA

I USA er der valg første tirsdag i november hvert fjerde år. Denne gang falder valgdagen på tirsdag 3. november 2020.

Donald Trump

Donald Trump

Han er lige nu USA's præsident og kandidat for Republikanerne til præsidentvalget i 2020.

DONALD TRUMP

Under sloganet ”America First” har Trump trukket USA ud af en række store organisationer med mange medlemslande: Parisaftalen, UNHCR, UNESCO, atomaftalen med Iran og Verdenssundhedsorgansationen, WHO. For nu bare at nævne de mest relevante her.

USA er desuden blandt de relativt få FN-lande, som under Trumps ledelse ikke har underskrevet Marrakech-aftalen, som handler om at kontrollere migration på tværs af landegrænser.

Præsidenten har desuden truet med at trække USA ud af forsvarsalliancen Nato – dog uden at gøre alvor af sine trusler.

Kritikken har også ramt Den Internationale Straffedomstol, som Trump har set sig alvorligt sur på, efter at domstolen for nogle år siden indledte en efterforskning af amerikanske forbrydelser under krigen i Afghanistan.

Derudover har flere af Trumps finanslovudspil lagt op til at skære udviklingsbistanden med næsten en tredjedel og i højere grad gøre udbetalingen af hjælpemidler betinget af, hvorvidt landene bakker op om USA. 

I 2019 foreslog præsidenten eksempelvis at sænke bistanden med cirka 25 milliarder kroner – det har dog ikke opbakning i Kongressen.

Joe Biden

Joe Biden

Han var vicepræsident, da Barack Obama var præsident. Nu er han selv kandidat for Republikanerne til præsidentvalget i 2020.

JOE BIDEN

Biden vil, hvis han vinder præsidentvalget, igen tilslutte USA til de alliancer og aftaler, som Donald Trump har trukket landet ud af, herunder klimaaftalen fra Paris og atomaftalen med Iran.

Han har desuden skarpt kritiseret, at Trump adskillige gange har nedrakket USA’s mangeårige allierede, såsom Tyskland og Canada. Blandt andet har han sagt, at den siddende præsident med sin opførsel – og beslutningerne om at trække sig fra internationale samarbejder – har “ruineret USA’s ord i verden”.

Biden har lovet, at han vil samle alle demokratiske lande til et demokrati-topmøde.

På dagsordenen skal de tale om tre store emner: Bekæmpelse af korruption, et forsvar mod diktatur-lignende stater og at fremme menneskerettigheder.

Han har tidligt i primærvalgkampen udtalt, at han vil tilbageholde ulandsbistand til lande, der forfølger lesbiske, bøsser, biseksuelle og transpersoner.

Biden har også tidligere sagt, at han vil oprette en afdeling under det amerikanske udenrigsministerium, der skal fremme LGBTQ-rettigheder verden over.

KILDER:

Den amerikanske tænketank Council on Foreign Relations 

Magasinet Foreign Policys spørgeskemaundersøgelse blandt 706 forskere i internationale forhold