Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

ANMELDELSE

Sverige VS Danmark:
Hvem gør mest for klimaet?

9. september 2020  |  Caroline Tranberg

Derfor skal du læse med:

Danmark og Sverige topper listen over lande, der er bedst til at leve op til verdensmålene. Men hvis klimatiltag er egentlig bedst? Vi har sat Josefine Helleday fra svenske Socialdemokraterna og Alma Clement Kristensen fra Danmarks Socialdemokratiske Ungdom til at uddele Spektrum S’er til landenes arbejde med verdensmål 13 om klimaindsatsen.

Alma Clement Kristensen

Alma Clement Kristensen

Jeg er 18 år og går på Nørre Gymnasium i Husum. Jeg er medlem af Danmarks Socialdemokratiske Ungdom som formand for afdelingen i København Nord og som en del af hovedbestyrelsen.

Josefine Helleday

Josefine Helleday

Jeg er 22 år gammel, studerer jura og er medlem af Sveriges Socialdemokraterna.
I min fritid laver jeg mad og lytter til mange podcasts.

Sverige ligger nummer 1 og Danmark ligger nummer 2.

I hvert fald når det gælder listen over, hvilke lande i verden der lever bedst op til verdensmålene.

Men selvom de to lande ligger i spidsen, er der lang vej igen, før de lever op til de 17 bæredygtige mål, som 193 lande i FN blev enige om i 2015.

Verdensmål 13 om klimaindsatsen er et af de mål, der bliver diskuteret mest i medierne, i Danmark og Sverige.

Derfor har Spektrum taget kontakt til en ung svensk og en ung dansk socialdemokrat. I begge lande er det nemlig socialdemokratiske partier, der sidder på magten. 

Josefine Helleday og Alma Clement Kristensen skal hjælpe os med at undersøge, hvilket land der egentlig har de bedste initiativer for klimaet. 

Scroll ned og se hvor mange S’er de giver til hinandens klimapolitik.

HVEM gør mest for klimaet?

Flag: Denmark on Apple iOS 13.3 Alma: Som ung socialdemokrat er jeg meget glad for, at regeringen har genindført et forbud mod at gøde og sprøjte en række af landets beskyttede naturområder som for eksempel strandenge. Det lyder umiddelbart af lidt, men det kommer til at skabe bedre levevilkår for Danmarks sommerfugle, edderkopper, sanglærker og en masse andre dyre- og plantearter. Det sikrer også, at fremtidige generationer kan se sommerfugle andre steder end i Zoologisk Have.

Flag: Sweden on Apple iOS 13.3 Josefine: Jeg har svært ved at nævne ét favorit klimainitiativ. Derfor synes jeg, at vores klimalov, som følger op på klimaarbejdet, er noget af det vigtigste. Og så er jeg glad for de store satsninger på grøn omstilling indenfor industri- og transport og for vores bonusordning til personbiler, der holder deres CO2-udslip nede. For mig er det at mindske CO2-udslippet det vigtigste klimaspørgsmål.

Flag: Sweden on Apple iOS 13.3 Josefine: Alma, hvad ville du sige, er det vigtigste, Danmark gør, for at nå målet om at holde verdens temperatur på 1,5 grader?

Flag: Denmark on Apple iOS 13.3 Alma: Det er svært at vælge én ting. Men når vi sætter mål, der kommer til at ændre danskernes adfærd og forbrug, er det vigtigste for mig, at vi skal gøre alt for, at vores afgifter og tiltag ikke rammer social skævt. Selvfølgelig skal vi gøre noget ved kødforbrug og de mange flyveture, men vi skal også sørge for, at vi ikke slår mega hårdt ned på den enlige mor og samtidig ikke kommer til at ændre på direktørens ugentlige flyveture til London.

Flag: Denmark on Apple iOS 13.3 Alma: Noget andet, jeg bliver helt vildt stolt af på vegne af min generation, det er, hvordan den danske ungdom definerede Danmarks sidste folketingsvalg. Unge i alle dele af landet samlede sig for at råbe magthaverne op på manglende klimamålsætninger. Det tvang alle landets partier og politikere til at tage stilling på områder som CO2-reduktion, regnskove, privatforbrug og meget mere. Det viser virkelig, hvor meget vi som generation er i stand til at udrette.

Flag: Denmark on Apple iOS 13.3 Alma: Har den svenske ungdom også sat klima på dagsordenen hos jer?

Flag: Sweden on Apple iOS 13.3 Josefine: Ja, det har de virkelig, og det er fantastisk. Så spændende at høre at I har det samme engagement i Danmark. I Sverige har vi jo virkelig ”Greta-effekten,” hvor mange unge fremhæver miljø- og klimapolitikken som det vigtigste spørgsmål og engagerer sig i den. Problemet er bare, at de vælger interesseorganisationer i stedet for politiske partier – måske de oplever, at det andet tager for lang tid? Derfor er der flere meninger end krav på egentlig forandring, hvis du forstår, hvad jeg mener.

HVILKE KONKRETE KLIMAINITIATIVER HAR JERES LANDE ELLERS?

Flag: Sweden on Apple iOS 13.3 Josefine: Sverige har indført en flyskat og skat på plastikposer. Kødskat har været diskuteret, men ikke vedtaget.

Flag: Denmark on Apple iOS 13.3 Alma: Danmark har en skat på plastikposer, men ikke nogen flyskat. Hvordan går det med flyskatten i Sverige?

Flag: Sweden on Apple iOS 13.3 Josefine: Det er for tidligt at drage nogle større konklusioner, men det man kunne se inden corona, var, at antallet af personer som fløj indenrigs i Sverige, blev lavere. Det kræver selvfølgelig, at vi bliver ved med at investere i jernbaner, højhastighedstog og så videre. Men jeg holder med dig i dilemmaet om ikke at ”straffe” enkelte individer – samtidig med at jeg også tror, at der er brug for både gulerod og pisk for at ændre folks adfærd.

Flag: Sweden on Apple iOS 13.3 Josefine: Men jeg må være ærlig at sige, at skat på for eksempel plastikposer tror jeg, ødelægger flere menneskers vilje til at være en del af omstillingen – det var heller ikke Socialdemokraternas forslag. Det rammer ikke de rigtige “miljøkriminelle,” som egentlig skulle straffes. Socialdemokraterna bør følge en skat, hvor de, der har råd til at flyve, skal betale mere.

Flag: Denmark on Apple iOS 13.3 Alma: Mega fedt, at antallet af indenrigs flyrejser i Sverige er dalet! Selvfølgelig skal vi ændre vores adfærd og kultur, men det skal aldrig nogensinde være dit eller mit ansvar at omlægge hverdagen for at kunne leve mere bæredygtigt. Det skal nogle højere magter og bredere samarbejder. Vi skal starte i vores produktions- og olieindustri, i Danmarks (og resten af Skandinaviens) samarbejder med U-landene, i vores naturområder og i verdens biodiversitet.

Danmarks klimapolitik

Flag: Sweden on Apple iOS 13.3 Josefine: Danmarks klimapolitik får 3,5 af mig. Jeg synes, I har gjort meget, og det er dejligt, at unge danskere også føler, at de skal engagere sig for klimaet. Jeg synes dog, Danmarks klimainitiativer burde være endnu mere ambitiøse, især når det handler om at reducere CO2-udslip. Der er andre reformer, man kunne implementere, som også tager højde for, at det ikke er den enlige mor, der bliver ramt.

Sveriges klimapolitik

Flag: Denmark on Apple iOS 13.3 Alma: På klimafronten vil jeg give Sverige 5 ud af 6 S’er. Det vil jeg primært, fordi unge i Sverige har været med til at starte et helt generationsoprør og har engageret unge verden over. Det synes jeg, er mega sejt! Der er dog stadigvæk en masse, der fra politisk side skal gøres i Sverige, hvis vi skal komme i mål med verdensmål nummer 13.

FAKTA: VERDENSMÅL 13 om klimaindsatsen

Ifølge målet skal vi “handle hurtigt for at bekæmpe klimaforandringer og deres konsekvenser”.

Både Danmark og Sverige har også underskrevet Parisaftalen fra 2015, som betyder, at landene vil arbejde for at begrænse den globale temperaturstigning til 1,5 grader.

Kilder: Verdensmaalene.dk og Klima-, Energi og Forsyningsministeriet